MSX banner
 Home
Zapp's birthday MSX virustransparantNEtransparantEN

Voor zover ik weet is Zapp's birthday (momenteel) het enige virus dat (nog) bestaat op MSX computers. In principe is het een vrij onschuldig virus, in die zin dat het in feite niets 'kapot' maakt op je MSX. Wel tast het virus je .COM files aan zodat ieder jaar op 20 augustus de melding "Did you know today's ZAPP's birthday?" op je scherm krijgt.

Zapp's Birthday MSX virusHoe kun je checken ofdat je MSX geinfecteerd is? Wel nu, je kunt wachten totdat het 20 augustus is... een andere manier is de datum van je computer op 20 augustus te zetten en dan de MSX opnieuw te starten.

Voor zover bij mij bekend zijn er twee anti virus programma's, namelijk UNZAPP.COM (Trunks) en TCAV.COM (Techno's Crew Anti Virus). Beide programma's werken opzich prima, alleen scannen zij geen (sub-)directories. Erg vervelend in de huidige tijd waarbij veel MSX-sers in bezit zijn van grotere opslag media zoals CF- en SD-interfaces vol met partities, directories en subdirectories.

Oplossing hiervoor is de batch file UNZAPP.BTM (Nyyrikki). Samen met UNZAPP.COM kun je hiermee per partitie elke directory en subdirectory scannen op aanwezigheid van het virus. De rootdirectory wordt hierbij niet gescanned.

Naast UNZAPP.COM adviseer ik ook om nog extra TCAV.COM te gebruiken. Reden is dat toen ik met UNZAPP.COM mijn MSX aan het scannen was, zag dat de belangrijkste file COMMAND2.COM door UNZAPP.COM (om nog onduidelijke reden) werd overgeslagen bij het scannen.

 MSX verzameling
 RAY2DAY MSX SOFTWARE

 MSX informatie
  Directories kopieren op MSX
  Diskdrive defect
  MSX .ROM bestandsformaat
  CF ATA-IDE cardreader (Sunrise)
  Mega Flash ROM SCC+ SD
  Toeprom
 Zapp's birthday MSX virus

 MSX spelbesprekingen

 MSX emulatie

 Links

Zilog Inside

Online Musea