MSX banner
 Home
RAY2DAY MSX SOFTWAREtransparantNEtransparantEN

Naast het verzamelen ben ik in 2010 ook opnieuw begonnen met het programmeren op de MSX. In totaal heb ik vier spellen uitgebracht allemaal geprogrammeerd in MSX BASIC. En desondanks dat dat zijn beperkingen heeft, kun je hiermee best mooie spellen maken die prettig spelen en er professioneel uitzien.

In 2010 heb ik mijn eerste spel uitgebracht en dat is Mission2Mir. Daarna heeft het ruim tien jaar geduurd voordat ik mijn tweede spel uitbracht in 2020 en dat is Litter Box. In 2021 heb ik maar liefst twee nieuwe spellen uitgebracht en dat zijn Tool Blocks en Square Ball.

Tussen Mission2Mir en Litter Box heb ik gewerkt aan Ed Venture. Nadat ik de basis hiervoor had geprogrammeerd, liep het spel in principe goed qua snelheid. Echter toen ik het spel wou gaan uitbreiden met velden, werd het elk toegevoegd veld trager. Ik ben daarom gestopt met dit project.

Ook aan Square Ball heb ik in destijds gewerkt. Snelheid was hierbij niet het probleem. Het was meer de beperkte byte ruimte die beschikbaar was (slechts 16kB) wat slechts een beperkt aantal velden betekende. Ook dit project stopte dus. Jammer, want het idee voor dit spel was immens goed (bedacht door Martin Krooshof aka Mafcase).

Na voltooiing van het programmeren van Tool Blocks (waarin ik op zoek gegaan naar de limieten en uitersten randen van MSX BASIC) heb ik later nog maar eens opnieuw gekeken naar Square Ball. Door wat aanpassingen zag ik dat ik nog wat meer bytes kwijt kon en dat betekende dus meer velden. Ondanks dat het aantal velden bij huidige versie nog steeds beperkt is, was het er voldoende om Square Ball alsnog als extraatje bij de MSX Dev 2021 uit te brengen.

Voor de toekomst hen ik me voorgenomen om assembly te gaan leren. Daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik heb hiervoor nog een lange weg te gaan.

Het programmeren doe ik op mijn echte Philips NMS8245 MSX2. Spellen worden getest op MSX1, MSX2, MSX2+, Turbo-R en op de OpenMSX emulator. Het ontwerp van de graphics doe ik voornamelijk op MSX. Ook gebruik ik de online Tiny Sprite editor van http://msx.jannone.org/

Op deze pagina kun je alles lezen over de spellen die ik heb gemaakt en spellen waar ik mee bezig ben. Ik hou jullie op de hoogte en ik hoop in de toekomst nog veel mooie MSX spellen te mogen maken.

MSX Mission2MirMSX Litter BoxMSX Tool BlocksMSX Square Ball

 MSX verzameling
 RAY2DAY MSX SOFTWARE
  Mission2Mir
  Litter Box
  Tool Blocks
  Square Ball

 MSX informatie

 MSX spelbesprekingen

 MSX emulatie

 Links

Zilog Inside

Online Musea