MSX banner
 Home
MSX .ROM bestandsformaattransparantNEtransparantEN

De meeste mensen die ik ken die (opnieuw) beginnen met MSX, willen vooral die oude bekende MSX spelletjes weer spelen. Hier een uitleg over het tegenwoordig / momenteel meest gebruikte formaat voor spellen; het .ROM bestandsformaat.

Penguin Adventure (Konami) screenshotVroeger werd er op MSX vaak om een spel te laden vooral gebruik gemaakt van .BAS of .LDR bestanden, die dan vanaf diskette vanuit MSX-BASIC werden gestart met commando's als RUN en LOAD. Natuurlijk is 't nog steeds mogelijk dit soort bestanden te gebruiken, echter met het .ROM bestandstype kan het nu allemaal veel gemakkelijker.

Met de komst van emulatoren is het .ROM bestand ontstaan. Een .ROM bestand is een exacte kopie van de inhoud van een ROM-chip uit een originele spelcartridge. Dit bestand wordt gebruikt als duplicaat van het originele spel, of als bestand om te spelen in een emulator op je pc. Door ontwikkeling van nieuwe hard- en software op MSX gebied is het tegenwoordig ook mogelijk deze .ROM spellen op de authentieke MSX computers te spelen.

MSX ROM spellen zijn o.a. via internet te downloaden op sites als; MSX Archive, ROM World, ROMNation, Konamito.

Roadfighter (Konami) screenshotOm .ROM-bestanden te laden op je MSX heb je een ROM-laadprogramma nodig als bijvoorbeeld LOADROM, ROMLOAD, EXECROM of MEGAMU (deze laatste is trouwens alleen voor MSX Turbo R computers).

Om het in de MSX te kunnen gebruiken moet je een van de bovengenoemde ROM-laadprogramma's samen met het .ROM spelbestand en MSX-DOS op een MSX geformateerde 3,5 inch DD diskette zetten en deze in je MSX doen. Vaak werkt het heel eenvoudig en zit er een duidelijke handleiding bij, bijvoorbeeld bij ROMLOAD, nadat MSX-DOS A> opgestart is typ: ROMLOAD SPELNAAM.ROM /S

Indien je grotere ROM bestanden wilt laden, adviseer ik je een Mega Flash ROM cartridge aan te schaffen (hier ook besproken op deze website).

Meer info nodig? Kijk op de MSX FAQ.

 MSX verzameling
 RAY2DAY MSX SOFTWARE

 MSX informatie
  Directories kopieren op MSX
  Diskdrive defect
 MSX .ROM bestandsformaat
  CF ATA-IDE cardreader (Sunrise)
  Mega Flash ROM SCC+ SD
  Toeprom
  Zapp's birthday MSX virus

 MSX spelbesprekingen

 MSX emulatie

 Links

Zilog Inside

Online Musea