MSX banner
 Home
Mega Flash ROM SCC+ SDtransparantNEtransparantEN

Als je aan mij vraagt wat iedere MSX-er zou moeten hebben, dan zou ik meteen de Mega Flash ROM cartridge SCC+ SD van Manuel Pazos noemen. Dit is een cartridge met flash geheugen. Hierin kun je gemakkelijk .ROM spelbestanden in opslaan en ook weer verwisselen. Het zogenaamde 'flashen'.

Mega Flash ROM SCC+ SDIndien je een .ROM bestand hebt opgeslagen in het flash geheugen van deze cartridge, dan werkt de cartridge als een gewone/originele spelcartridge. Je kunt dan ook de cartridge uit de MSX halen en weer in een andere MSX gebruiken. Zolang je het spel dat in het flash geheugen zit niet vervangt, zal dit spel op de cartridge blijven staan. De Mega Flash ROM bevat dezelfde kenmerken als de meeste spelcartiridges die vroeger gemaakt werden. In de gevallen waar dit niet zo is, kun je met extra opties van het bijkomende laadprogramma OPFXSD.COM zorgen dat de cartridge alsnog werkt zoals het origineel.

De Mega flash ROM die ik heb, is de derde generatie Mega flash ROM cartrdige die Manuel Pazos heeft ontwikkeld. Het mooie van deze nieuwe cartridge is dat deze nu is uitgerust met SD, zodat je voortaan je Mega flash ROM daarnaast ook kunt gebruiken voor de opslag van bestanden op SD kaartjes. De CF cartridge van Sunrise, die ik hier ook bespreek, wordt hierdoor totaal overbodig. Ook is er een mogelijkheid om multiple .DSK bestanden te flashen (!). Daarnaast heeft het een Konami SCC+ geluidschip. D.w.z. dat als er 'n Konami spel in de cartridge geflasht wordt die SCC+ geluid ondersteunt, dan wordt dit herkent en er ook SCC+ geluid te horen zijn. De cartridge is geschikt voor elk model MSX en is zeer eenvoudig in gebruik. Veel kennis van MSX is niet noodzakelijk om deze cartridge te kunnen gebruiken. Tegenwoordig heb is er zelfs een vierde generatie met een zogenaamde. memory mapper van 512 K (geheugen uitbereiding) er in.

Enfin, alles in één. Echt een super cartridge. Een must have voor de MSX liefhebber!

Meer info over de Mega Flash ROM cartridge vind je op MSX Cartridge Shop de website van Manuel Pazos.

----------------------------------------------------------------------

Mega Flash ROM SCC+ SD / Tips & Tricks:

De meeste (lees: eigenlijk alle) ROM files starten direct en zonder problemen vanuit deze cartridge. Echter blijven er altijd uitzonderingen. Hiervoor zijn speciale opties / toetscombinaties voor nodig. Deze staan volgens mij ook in de handleiding van de Mega Flash ROM. Omdat ik ze zelf ook vaak vergeet, hier een opsomming;

/U intypen acher commando = forceer Mega Flash ROM om te starten vanuit primair slot

SHIFT inhouden bij opstarten spel vanaf Mega Flash ROM = voorkomt het opstarten/booten van MSX-DOS kernels. o.a. voor het uitschakelen (interne) diskdrive (soms nodig bij sommige spellen).

D inhouden bij opstarten spel vanaf Mega Flash ROM = geheugen vrij maken. vergelijkbaar met het inhouden van CTRL bij het starten van echte diskette (zoals vroeger bij de Diskmania diskettes).

GEBRUIK SCC+ GELUID:

R inhouden bij opstarten spel vanaf echte diskette (=schakel Nexor uit (cartridge in slot 1))

F inhouden bij opstarten spel vanaf echte diskette (=schakel Nexor uit (cartridge in slot 2))

S inhouden bij opstarten .DSK bestanden vanaf Mega Flash ROM (voor SCC+ geluid)

 MSX verzameling
 RAY2DAY MSX SOFTWARE

 MSX informatie
  Directories kopieren op MSX
  Diskdrive defect
  MSX .ROM bestandsformaat
  CF ATA-IDE cardreader (Sunrise)
 Mega Flash ROM SCC+ SD
  Toeprom
  Zapp's birthday MSX virus

 MSX spelbesprekingen

 MSX emulatie

 Links

Zilog Inside

Online Musea